Terug naar
Inhoud

Teek

 

Gevaarlijke teken in Zeeland

http://www.lymevereniging.nl

Teken in de duinen en bossen

Zeeland is een hoog risicogebied als het gaat om de Ziekte van Lyme, ook wel boswachtersziekte genoemd.
"Als je op de paden blijft gaat het nog wel, maar zodra je dwars door het terrein gaat is het verschrikkelijk.“
Teken laten zich echt niet alleen uit bomen of struiken op mensen of dieren vallen. Ze zitten ook in kniehoog gras. Daar loopt
iedereen een groot risico op een tekenbeet. En dat kan weer leiden tot de Ziekte van Lyme.
Reeën en damherten (en muizen) zij tussengastheren bij uitstek voor teken.
(Prov. Zeeuwse Courant: 28 april . 2006)

Meer over tekenbeten en de ziekte van Lyme: http://www.teekcare.nl/

Verder: Een nieuwe tekensoort in Zeeland,
ook zeer gevaarlijk voor honden:

Teken die normaliter voorkomen in landen als Spanje en Portugal zijn ontdekt in Zeeland.
Deze teken zijn zowel op planten als op runderen, pony’s, paarden en honden gesignaleerd en kunnen ernstige infectieziekten veroorzaken.

Deze uitheemse teken (Dermacentor reticulatus en de Rhipicephalus-teken) lijken zich permanent in Nederland te hebben genesteld en deze agressieve teken vormen het hele jaar door een bedreiging voor honden.
(Op 4-04-2006 werd de permanente vestiging in Nederland zelfs als bewezen verklaard.)

De uitheemse teek is te herkennen aan donkerbruine over de rug , en is iets groter dan de gewone teek. De gewone teek is lichtbruin van kleur.

Dierenbezitters worden opgeroepen alert te zijn.

Aanleiding was de dood van twee honden waarbij de ’buitenlandse’ teek was ontdekt, terwijl de dieren niet in het buitenland waren geweest.

Deze teken blijven langer in de huid van zoogdieren zitten dan de Nederlandse variant.

Ze kunnen (fatale) bloedziekten veroorzaken bij met name honden en paarden.

En bij mensen kunnen deze tekensoorten behalve de ziekte van Lyme, ook andere infectieziekten veroorzaken.

 

Meer over deze dodelijke teek

De ziekte Babesiosis (of Piroplasmosis) wordt veroorzaakt door een eencellig diertje (protozo), genaamd Babesia canis. De ziektekiem wordt overgedragen door de tekensoort Dermacentor reticulatus, die in de tropen, subtropen en rond de Middellandse Zee algemeen voorkomt. In Nederland kwamen deze teken voorheen slechts sporadisch voor.

Ziekteverloop
De parasieten (babesia) ontwikkelen zich uitsluitend in de rode bloedcellen van de hond. De tijd tussen het moment van besmetting en de eerste symptomen duurt één tot twee weken. In het acute stadium van de ziekte worden de volgende verschijnselen waargenomen: sloom, niet eten, hoge koorts, versnelde pols en ademhaling. Later kan bloedarmoede ontstaan, die gepaard gaat met bruinrood gekleurde urine. In dit stadium zijn de parasieten vaak gemakkelijk aantoonbaar in een uit­strijkje van bloed. Zonder behandeling gaat de ziekte verder: geelzucht, een vergrootte milt en opzetten van de lympheklieren. De ziekte kan ernstige gevolgen hebben en een fatale afloop is mogelijk, dus wacht niet met naar de dierenarts gaan met uw hond!

Zonder behandeling kan een aanzienlijk percentage van de honden aan babesiose sterven; overlevende honden blijven drager van de bloedparasiet.

De preventie van babesiose

Het beste advies hieromtrent is zonder twijfel om tekenpreventie toe te passen door het gebruik van een anti-tekenband of –spray (raadpleeg uw dierenarts voor advies omtrent bruikbaarheid), met inachtneming van de werkingsduur en tijdige verversing. Hiertoe zijn verschillende middelen geregistreerd. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat geen van die middelen volledige zekerheid biedt. Dus is het daarnaast van belang om te adviseren honden die met name op braakliggende terreinen, verruigde graslanden of in natuurgebieden worden uitgelaten dagelijks op de aanwezigheid van teken te controleren (aftasten). Dit laatste was natuurlijk al zinvol met het oog op de inheemse teek. Bij verwijdering (door de teek één richting uit te draaien tot hij los laat – niet trekken) binnen 24 uur is de kans op besmetting met de bloedparasiet gering. Voor de verwijdering kunt u eventueel gebruik maken van een tekenhaakje, verkrijgbaar bij uw dierenarts.

.

Terug naar
Inhoud

.

.

.